pondelok 24. marca 2014

džúsik

...mal to byť blog o móde a idem písať ďalší zdravý článok:)
No, svojho dvorného fotografa zatiaľ nemám, tak mi moje outfity nemá kto zvečňovať a so samospúšťou to nie je ono.. Ale ja ešte dačo vymyslím a budem písať aj o tom čo ma veľmi baví:)

Zatiaľ pridám ešte jeden zdravý článok..
V minulom poste som písala že keď pijem džúsy tak najradšej také čo si sama pripravím. Nie som fajnová, ale v tetrapakových džúsoch je priveľa cukru a navyše sa citrusovými plodmi uvoľňuje viac hliníka z tetrapakového balenia ako je bežné. Preto kupujem džúsy a mlieka len v sklenených fľašiach.

Tak ako na domáci džús?
Je to trochu prácnejšie ako vybrať si najviac lákavý obrázok na krabici v obchode a zaplatiť, ale určite oveľa zdravšie a chutnejšie.
Už to mám stopnuté, od krájania, cez odšťavovanie, po urobenie poriadku na kuchynskej linke mi to zaberie 15 minút, čo nie je taká katastrofa.



Na obyčajnom "ručnom" odšťavovači odšťavím 3-4 menšie pomaranče, 2 citróny, 3 limetky a 4 kiwi. Najlepšie citrusové plody sú tie menšie s tenkou šupkou (áno, tá ktorá sa strašne zle šúpe, ale teraz našťastie treba len ovocie rozkrojiť napoly:), lebo pri tých veľkých platíte len za tučnú šupku okolo dužiny a majú často krát menej šťavy ako tie s tenkou šupkou. Kiwi sú najlepšie trochu prezreté, lebo sa lepšie odšťavujú. Keď sú tvrdé tak sa narobím ako blázon a ruka ma bolí ešte pol dňa. Všetko nalejem  postupne pri odšťavovaní do džbánu a navrch nakrájam 2 zrelšie hrušky, trochu vymačkám v ruke a pridám do džúsu.
Všetko to pomiešam veľkou lyžicou, kto chce, môže si pridať trstinový cukor, ak je džús veľmi kyslý. Keďže takýto džús je veľmi hustý, rozriedim ho ešte vodou a zamiešam.
Z takejto porcie ovocia zriedeného s vodou výjde ca. 2 litre džúsu. Ak sa nevypije, môže sa odložiť do chladničky a je mňam aj na ďalší deň. Ovocie v ňom nemixujem s ručným  mixérom, ja mám osobne radšej keď môžem ovocie hryzkať popri pití.



Na leto môžem odporučiť kombináciu s grepom a ľadom, je to veľmi osviežujúce.
Ja som aj raz skúšala do džúsu nastrúhať kúsok čerstvého zázvoru, ale doma sa to nestretlo s pochopením, že vraj bol pikantný, ale mne chutil:)

Ako ste na tom vy s takýmito vitamínovými bombami?
Tiež si robíte niečo podobné doma?
Rada budem za ďalší tip na zdravé pitie:)

Prajem krásny zvyšok večer.
Taryna.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára